Blog – Makkelijk

Makkelijk is soms nog best moeilijk.

Man, man, man, wat kunnen we soms moeilijk doen. Wij menschen zijn er meester in om dingen veel ingewikkelder te maken dan nodig. Herken je vast.

Soms betrap ik mezelf erop dat ik weer eens ergens enorm op zit te kauwen of mee zit te worstelen. Er komt dan een soort uitroepteken op mijn voorhoofd. Een frons zo diep dat je er een fiets in kunt stallen. Een fanatiek “ik moét en zal dit fiksen” neemt bezit van me.

Dan weet ik: tijd voor een andere aanvliegroute.

Wat ik in zo’n geval vaak doe is dit. Ik zeg tegen mezelf: doe es even achteroverleunen, jij. Haal eens een keer extra diep adem.

En dan stel ik deze simpele vraag: hoe kan dit makkelijk? Bij voorkeur stel ik ‘m hardop, al hangt dat even van mijn omgeving af. Als ik dat hier in de weilanden doe, denken de dorpelingen nog dat ik ze zie vliegen.

Daarna laat ik het hele onderwerp even varen. Time to chill, de blik op iets anders. Beetje ontspannen. Frisse neus halen. Bloemetjes bewonderen.

Meestal komt het niet lang daarna wel tot me. Onder de douche of op de fiets. Jaaa, dát is het, dat moet ik doen. Net alsof je het bij jezelf in de week hebt gelegd en je met deze vraag als het ware een deur hebt opengezet voor het antwoord.

Misschien doe je dit al of is dit een mooie reminder. En anders, probeer het eens. Makkelijk.