Wie zit hierachter?

In gesprek
met Karin.

Karin van der Tuin, ja zij dus

Waarom heb je het Feel Gooood-experiment bedacht?

Daarvoor moet ik even een beetje terug in de tijd. Zelf heb ik in het verleden veel geworsteld met depressie. Inmiddels heb ik daar al jaren nauwelijks last meer van. Inmiddels schrijf ik aan een boek over depressie en vooral hoe je het achter je kunt laten. Waarin ik al mijn geleerde lessen en ontdekkingen deel, zodat anderen daar iets aan kunnen hebben. Eigenlijk is dit Feel Gooood-programma de andere kant van de medaille. Dus niet zozeer weg van depressief en somber, maar juist richting vrolijk, tevreden en ontspannen. Een heel andere insteek.

Waarom heb je het Feel Gooood-experiment bedacht?

Daarvoor moet ik even een beetje terug in de tijd. Zelf heb ik in het verleden veel geworsteld met depressie. Inmiddels heb ik daar al jaren nauwelijks last meer van. Inmiddels schrijf ik aan een boek schrijven over depressie en vooral hoe je het achter je kunt laten. Waarin ik al mijn geleerde lessen en ontdekkingen deel, zodat anderen daar iets aan kunnen hebben. Eigenlijk is dit Feel Gooood-programma de andere kant van de medaille. Dus niet zozeer weg van depressief en somber, maar juist richting vrolijk, tevreden en ontspannen. Een heel andere insteek.

Voor wie is dit programma?

Het is voor iedereen die zich vaker gewoon heel erg goed wil voelen. Ik hoor om me heen zo vaak dat mensen door het leven sjezen, van voren amper weten dat ze van achteren leven. En het viel me op dat ze eigenlijk helemaal niet weten hoe ze zich voelen. Best schokkend. Alleen in de zomervakantie komen ze volledig tot rust en tot zichzelf, om dat daarna

 

in de waan van de dag al snel weer kwijt te zijn. Nou, volgens mij kan dat leuker. Het viel me op dat mensen ieder jaar na de zomer verzuchten: ja, dit gevoel wil ik vasthouden. Ook de bladen staan daar dan vol mee, hè, met tips om dat lekkere gevoel mee te nemen het echte leven in. Alleen lijkt het nooit echt te lukken. Met dat gegeven ben ik aan de slag gegaan.

Waarom heet het een experiment?

Daar heb ik voor gekozen omdat ik op zoek was naar een vorm waarbinnen mensen de opdrachten en oefeningen ook écht gaan doen. Want we weten allemaal wel dat bepaalde dingen goed voor ons zijn, alleen DOEN we ze meestal niet. Zelf ben ik een echte denker. Daar kun je zo in vastdraaien, in dat denken, dat het dan maar moeilijk lukt om het ook echt in actie om te zetten. Precies om deze reden was ik vroeger vaak

zo somber. Ik ben altijd blijven zoeken naar manieren waarop het wél kon, waarop iets me wel zou lukken. En heb ontdekt dat experimenteren een geweldig middel is om jezelf tot nieuwe dingen te krijgen, dingen te veranderen. Zo is het me bijvoorbeeld gelukt om te stoppen met roken door het in de vorm van een experiment te gieten. Soms moet een mens zichzelf gewoon een beetje foppen.

Dit experiment is een relatief korte periode, waarbinnen je nieuwe dingen gaat proberen. Puur om te ervaren wat het met je doet. Dus hoe voel ik me als ik aspect X weghaal uit mijn leven en hoe voel ik me als ik aspect Y toevoeg. Het is mijn hoop dat in deze vorm mensen het ook daadwerkelijk gaan doen en het een kans geven. Zo kunnen ze ervaren hoe ze zich ook in het gewone leven veel vaker echt heel erg goed kunnen voelen.

Wat vraag je dan zoal van mensen tijdens het programma?

Iemand die dit experiment volgt krijgt 18 dagen lang iedere dag een lesmodule. Een les bestaat afwisselend uit een onderzoeksopdracht, een doe-opdracht, een oefening om je heel lekker te doen voelen en af en toe een beetje leesvoer.

Je gaat eigenlijk net als bij een dieet bepaalde dingen toevoegen en andere dingen tijdelijk schrappen van je menu. En het menu houdt dan in dit geval in dat wat er dagelijks in je hoofd gebeurt. Of eigenlijk dat wat jij in je hoofd stopt aan informatie en prikkels en gedachten enzovoort.

Al doende ontdek je van alles over jezelf. Je leert hoe je zelf een positieve slinger aan je dag kan geven. En binnen het programma ga je een aantal grotere experimenten doen, soms van één dag, soms van drie dagen. Het programma bevat heel uiteenlopende dingen, zodat iedereen voor zichzelf kan uitvogelen wat voor hem of haar werkt, en wat niet.

Licht eens toe?

Nou, mensen zijn verschillend. Dus voor de een geldt bijvoorbeeld dat hij vooral bezig is met hoe het hoort, of heel druk is met de mening van anderen. Weer iemand anders heeft vooral last van zijn eigen negatieve gedachten en weer een ander heeft zonder het door te hebben allerlei oordelen die hem in de weg zitten. Sommige mensen zijn vooral druk met het zorgen voor anderen en cijferen zichzelf steeds weg waardoor ze geen idee hebben waar zij zelf eigenlijk behoefte aan hebben of blij van worden. Een ander sjeest druk-druk maar door en heeft helemaal geen tijd om eens stil te staan. Als je weet wat jouw uppers en downers zijn, kun je beter kiezen.

Dit programma is heel speels en luchtig. Je leert een hoop over jezelf en als het goed is voel je daarna stukken beter. En dat is de bedoeling. Life is supposed to be fun.

Sta je inmiddels te popelen? Meld je dan aan via de knop hieronder.