Is het al ooit?

Waarom het heul belangrijk is om jezelf deze vraag (en nog een andere) zo nu en dan te stellen, dat lees je in deze post.

Als ik je zou vragen om de volgende zin eens af te maken, wat komt er dan in je op? Eigenlijk zou ik het liefst…

En, komt er gelijk iets naar boven geborreld? Of zit er te veel druk-gauw-door overheen om daar überhaupt bij te kunnen?

Meestal maken we een dergelijke zin in ons hoofd niet eens af. Of heel kort even, in een flits, om het dan gauw weer weg te duwen. Geen tijd voor dat gedagdroom. Hup, over tot de orde van de dag.

Maar vraag jezelf eens: wat kost het je als je doorgaat zoals je nu al een tijdje doet?

Als je je creativiteit geen uitlaatklep geeft.
Als je tegen je gevoel in dingen doet die allang niet goed meer voelen.
Als je die dagdromen en sluimerende verlangens blijft wegstoppen, doorschuift naar ooit.

Dan dut je langzaam in, wordt je leven saai en voorspelbaar, als frisdrank waar de prik uit is. Dan krijg je gaandeweg pijntjes en kwaaltjes, raak je overspannen, somber of zelfs gedeprimeerd. Voel je je altijd en eeuwig moe. Je stroomt nou niet bepaald over van geluk. Maar ja, je kunt nou eenmaal niet altijd stikgelukkig zijn. Toch?

Ooit komt niet zomaar. Ooit komt als jij besluit dat het er tijd voor is.

En begrijp me goed, ik weet als geen ander dat er talloze redenen zijn waarom je doormoddert zoals je doet, waarom je vastzit of het voor je uit blijft schuiven. Dat is natuurlijk niet voor niets, anders was je het allang aan het doen. Volstrekt legitiem.

Er zitten blijkbaar dingen in de weg, van heel praktische zaken tot onbewuste overtuigingen en alles ertussenin. Wat voor dingen dat zijn, daar kom je pas achter door ernaar te kijken. Door het heel voorzichtig eens hardop te gaan delen met andere mensen, bij wie dat veilig voelt. En die het herkennen omdat ze tegen iets vergelijkbaars aanlopen.

Als je er geen aandacht aan geeft, blijft het slechts een ongedefinieerde knaag op de achtergrond.

P.S. Ben zo benieuwd, heb jij ook zoiets wat je stiekem heel graag wilt gaan doen maar wat nog te groot of te eng voelt? Deel het hieronder in de reacties. Ik weet het, alleen het ervoor uitkomen is al spannend. Durf je…?

 

Precies hiervoor bestaat trouwens het Proeflab. Daar gaan we samen gaan kijken naar die knaag: Wat wil er groter worden, wat wil er stromen en de wereld in? 

– – – – – – – – –
Dit blog komt uit de Makkelijke Mail. Hebben? It’s free. Wel hier even aanmelden.
– – – – – – – – –

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.