Kiempjes

Zo help je je eigen briljante ideeën naar zijn grootje - zonder het door te hebben. Lees hier wat veel slimmer is om te doen.

Ooit verhuisde ik middenin de winter. De afstand tussen het oude en het nieuwe huis bedroeg slechts 500 meter, dus we brachten de spullen te voet, met kruiwagens en een bakbrommer van A naar B.

In die tijd kweekte ik zelf kruiden en plantjes. Met veel geduld en aandacht had ik basilicumplantjes uit een zaadje tot wasdom zien komen. Het jongste exemplaar was nog klein en teer.

Als allerlaatste gingen de plantjes over naar het nieuwe huis. Ik was er voorzichtig mee en had ze met opzet niet op een kar gezet maar ze in mijn armen gedragen.

Terwijl ik in huis bezig was, had een helpende vriendin het minuscule basilicumplantje buitengezet. Leek haar er een goede plek voor. Het was vijf graden onder nul. Toen ik het iets later ontdekte, was het te laat: het plantje was volledig bevroren en morsdood.

Zo hebben we soms ook een beginnetje van een idee of een plan. Nog maar een flard. Je voelt aan alles dat er iets veelbelovends in schuilt, maar helemaal duidelijk en scherp is het nog niet.

Zulke beginnetjes zijn net als kiemplantjes. Heel teer en kwetsbaar. Ze hebben nog even de ruimte nodig om armen en benen te krijgen. Om te kunnen ontstaan. Je moet ze dus nog even beschermen zodat ze onder de juiste omstandigheden groter kunnen groeien. Warm en beschut, met water en zonlicht. Uit de buurt van slakken.

Die voorzichtige beginnende ideeën in een te vroeg stadium met anderen delen, is als je basilicumplantje buitenzetten terwijl het vriest. Dan hebben ze nul kans van slagen. Worden ze door de input, reactie of oordelen van de ander doodgemaakt. Ja, ook door de liefste goedbedoelende mensen om je heen.

Die lieve mensen hebben namelijk geen idee. Kunnen niet bevatten wat jouw idee inhoudt, wat het kan worden en hoe belangrijk het voor je is. Jij wel, als enige.

Houd die kiempjes van ideeën dus nog lekker even voor jezelf. Daar kunnen ze in een veilige setting groter en sterker worden. Als ze eenmaal stevig zijn, dan is het vroeg genoeg om ze met de buitenwereld te gaan delen.

 

P.S. Herken je het, heb je ook wel eens te vroeg enthousiast een idee met iemand gedeeld, die er vervolgens keihard overheen plaste? Wég goeie energie. Deel je verhaal hieronder, ik lees het heel graag.

– – – – – – – – –
💡 Interessant, dit? Het komt uit de Makkelijke Mail. Elke zaterdagochtend gaat ie de wereld in. Hebben? It’s free. Wel hier even aanmelden.
– – – – – – – – –

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.