Video – Waar vertel jij eigenlijk over?

Waar praat jij zoal over? Wat vertel je aan andere mensen over jouw leven? Dat kan namelijk nogal doorslaggevend zijn. Waarom dat zoveel uitmaakt, daarover gaat het in deze video. Aan het eind vertel ik je hoe het ook kan. Probeer het eens!

LEES JE LIEVER? HIERONDER VIND JE HET TRANSCRIPT:

Toen ik jonger was, dacht ik dat ik altijd alles wat er speelde in mijn leven moest vertellen aan de mensen om mij heen. Heul slecht idee. Dus was er iets vervelends gebeurd op het werk of had ik ruzie met mijn vriendje, dan moest dat uitentreuren gedeeld worden met vriendinnen.

Telkens als er weer een andere vriendin belde voor een bijklets, dan vertelde ik dat hele verhaal weer opnieuw. Ik dacht dat dat nodig was, want dat was toch wat er speelde in mijn leven? Ik wilde open en eerlijk zijn. Alleen, ik voelde me er niet beter door.

Pas vele jaren, een aantal depressies en een burn-out later, begreep ik waarom dit altijd een heel slecht idee was geweest.

Want, er speelt altijd van alles in je leven. En op de vraag: hoe gaat het met je, zijn veel antwoorden mogelijk. Tuurlijk, soms wil je het gedoe op je werk wel even bespreken, en laten we wel wezen, soms lucht dat ook op en is dat ook lekker. Maar houd het gewoon bij één keer. Het hoeft echt niet steeds opnieuw. 

In plaats van dat gedoe in het volgende gesprek weer op te rakelen, kun je er ook voor kiezen om te vertellen over de buurvrouw die je net spontaan peultjes uit haar moestuin kwam brengen. Om maar iets te noemen.

Of stel je hebt last van iets lichamelijks. Je kunt wel blijven vertellen over je pijnlijke schouder of knie die maar blijft opspelen, maar je kunt óók je voorzichtige plannen om deze winter naar Indonesië te gaan delen. Hartstikke leuk.

Wat voelt beter, denk je? Grote kans dat je na een gesprek over je reisplannen met een lekkerder gevoel achterblijft, dan na het herkauwen van die toch al vervelende toestand.

En dit is dan ook de tip: Voordat je in standje automatisch weer dat vervelende verhaal begint af te draaien, sta dan even een milliseconde stil. Wat wil je eigenlijk delen? Met welk gevoel wil je achterblijven? Want wat je deelt, dát is het gevoel dat je groter maakt, en dus in stand houdt.

Test het maar uit, de volgende keer dat iemand vraagt hoe het met je gaat. En laat even weten wat je oplevert. Hieronder in de reacties bijvoorbeeld, of stuur me een bericht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.