Whaa, keuzestress

Gek word je er soms van. Zoveel keuze, wat nu te kiezen? Lees hier wat je dan het allerbeste kunt doen.
Mensen roepen het meer en meer: dat ze gek worden van het tevéél aan keuzemogelijkheden. Keuzestress dus.
 
Sure. Het is zeker waar dat je door de veelheid aan opties kunt worden overspoeld. Maar er speelt nog iets anders. Die stress komt omdat we als mensen geneigd zijn onze keuzes te baseren op wat we om ons heen waarnemen en vervolgens daar onze logica op loslaten. Met logica kom je een heel eind, maar sommige vragen beantwoord je daar niet mee.
 
We voelen die keuzestress zolang we het antwoord proberen te vinden in de wereld om ons heen. Dus door te bekijken welke mogelijkheden er allemaal zijn, welke regels en voorwaarden. Door te kijken naar wat anderen aan het doen zijn of gedaan hebben, door te luisteren naar de meningen van mensen om je heen.
 
Vervolgens haal je al die informatie door de wasmachine van je verstandelijke beredenering. Des te meer informatie je verzamelt, des te onduidelijker het wordt. Je voelt je nog wat meer gespannen. Dan besluit je een lijstje te gaan maken met voors en tegens. Misschien brengt dat het verlossende antwoord. Maar het antwoord, je keuze, je blijft er onzeker over. Doe ik hier nou goed aan? Zal ik daar maar voor kiezen, of toch beter van niet?
 
Zo kom je er niet uit.
 
Nee, logisch. Dat is namelijk van buiten naar binnen leven. Het is in mijn optiek de moeilijke weg, terwijl het zoveel makkelijker en bovenal prettiger kan.
 
Waar krijg je meer helderheid? Door naar binnen te gaan. Zorg voor stilte, zorg voor alleen-tijd, zorg voor een kalm brein. Breng daar wat tijd door. Geniet van wat er is, kies de best voelende gedachten en kijk wat er te waarderen valt. Ga puur voor je lekker en fijn en goed voelen. En laat alles even los. Daar zul je merken dat er vanzelf iets in je omhoog komt. Een ingeving, een “laat ik dat eens gaan doen”.
 
Daar heb je je antwoord. En als je het vervolgens ook doet, dan zit je helemaal goed.
 

P.S. Ken je deze keuzestress? Hoe pak jij het aan, als je voor een vraagstuk of ingewikkelde keuze staat? Ik lees je reactie heel graag hieronder.

– – – – – – – – –
💡 Vond je deze post boeiend of behulpzaam? Hij komt uit de Makkelijke Mail. Elke zaterdagochtend gaat ie de wereld in. Hebben? Kost niks. Wel hier even aanmelden.
– – – – – – – – –

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.